Sesli Makale Nedir?

Google algoritması sıklıkla güncellendiği için SEO için hangi kriterlerin ne ölçüde ön plana çıkacağını kestirmek, pek kolay olmuyor. Fakat görünen o ki önümüzdeki dönemlerde artık sesli makaleler, bir başka ifadeyle sesli içerikler, SEO açısından çok daha değerli bir hale gelecek. Şu anda sesli makale konusu oldukça yeni ve bilinmeyen bir alan.

Bu alanda hizmet veren oluşumların sayısı da oldukça sınırlı diyebiliriz. Ancak yakın zaman sonra özellikle bu tip makalelerin önemi kavrandıkça, kullanımı da belli bir ivmeyle artış gösterecektir. Sesli makalelerin oluşum süreçlerinden önce, dilerseniz sesli makale kavramının tam olarak ne anlama geldiğini açıklamakla başlayalım.

Bugünün yoğun temposu içinde çalışan insanlar bir yandan da gündemi takip etmek isterler. Fakat yoğun gündemi anlık olarak takip etmek, söz konusu çalışma temposu ve düzeni içinde pek kolay değildir. Ne yazık ki sosyal medya için zaman yaratsak bile bizi bilgilendirecek, ufkumuzu açacak içerikler, yazılar için gerekli zamanı pek yaratamıyoruz.

Burada elbette tek problem zaman değil. Neticede Türkiye’de insanlar gün içinde sosyal medya sitelerine ciddi süreler ayırabiliyor. Okuma alışkanlığının pek kazanılmadığı bir ülkede metinsel içerikler, belli handikaplar taşır. Özellikle de uzun içerikli yazıların okunması çok mümkün değildir. Günümüz modern insanının en büyük problemlerinden bir tanesi de okuma alışkanlığının olmamasıdır.

Buradan hareketle sesli içerikler, kısa haber içerikleri üreten uygulamalar, podcastler vs. ön plana çıkmaya ve bu ihtiyaca cevap vermeye başladı diyebiliriz.  Google başta olmak üzere pek çok platform, insanların bu eğilimini kullanmak istiyor. Yakın gelecekte yazılı içerikler, beli oranda yerini sesli içeriklere teslim edecek gibi görünüyor. Sesli makalelerin yarattığı ayrıcalıklar, insanlar için oldukça cazip görünüyor.

Google Sesli Makaleleri Destekliyor

Normal temponuzda iş hayatınıza ya da kişisel işlerinize odaklanırken bir yandan da sesli içerikler sayesinde ilgi gösterdiğiniz konular hakkında bir şeyler dinleyebilir ya da gündemi kolay bir şekilde takip edebilirsiniz. Dinleme aktivitelerinin aynı zamanda zihni dinç tutması, bu tarz içerikleri daha da çekici hale getirmeye başlamaktadır. Son zamanlarda ortaya çıkan ve kitlelerde karşılık bulan yeni uygulamalara göz attığımızda, sesli makalelerin önde olduğunu görmek hiç de zor değil.

Hem insanların kişisel alışkanlıklarına hem de SEO’ya hitap etmesi, bu tarz uygulamaların çoğalacağının göstergesi. Bunu öngören markalar, hazırlıklarını da ileriye dönük olarak bu şekilde gerçekleştiriyor. Dinleyerek öğrenmek, yazılan bir şeyi okumak kadar yüksek bir adaptasyonu gerektirmez. Öğrenme sürecini geliştiren bu içerik biçimi, aktif kitlesine çok daha kolay bir şekilde ulaşabilir.

Google üzerinden mikrofonunuz sayesinde sesli makale özelliğini kullanabilirsiniz. Sesli içerik oluşturmak isteyen kişiler için pek çok yeni özellik sunulmaktadır. Sesle yazabilmeniz için mikrofonunuzun seçili olması gerekir. Sesli makale yazma komutları oldukça gelişmiştir. Örneğin doküman biçimlendirme, metin seçme, tablo düzenleme, sesle yazıyı sonlandırma gibi özellikler kullanıcılara sunulmuştur.

Sesli Makalelerin Avantajları

Sesli makaleler ile beraber podcast kanallarında daha sık yer alabilir, hedef kitlenizle doğrudan konuşabilir ve pazarlama gücünüzü artırabilirsiniz. Google’un sesli makalelere verdiği önemle beraber söz konusu avantajlar gündeme gelmiştir. Bu avantajların bazıları şu şekildedir:

  • Sesli makale oluştururken klavye kullanımınıza gerek yoktur. Basit bir mikrofonla bile içerik oluşturabilirsiniz.
  • Konuşarak yazmanızdan dolayı daha hızlı yazmanız mümkün hale gelir. Bu da zaman tasarrufu anlamına gelir.
  • Makalede görece daha az hata yapmış olursunuz. Farklı tuşlar yanlışlıkla basmak gibi bir sorunla karşılaşmazsınız.
  • Çok daha uzun yazılar yazma şansı bulursunuz. Bu da SEO açısından önemli bir karşılık bulacaktır.
  • Sesli makaleler

Sesli makale yazımında konuşma diline uygun olan sözcükleri tane tane söylemek önemlidir. Sesinizin yüksekliğini sistemin anlayacağı düzeyde ayarlamanız yeterlidir.

Geri Dön
Teklif İste
TEKLİF İSTE